Dünyanın Ölçümü
Tarih: 20.05.2003 Saat: 01:05
Konu: Astronomi


Dünya bir silini değil fakat küre de değil.
CHAMP adı verilen satilit beş senedir gezegenimiz çevresinde dünmekte ve dünya manyetik alanı detaylı ölçülüyor. Satelit projesi CHAMP ile Alman uzay-havacılık merkezi ve Jeolojik Araştırma Merkezi bilim adamları dünya büyüklüğünü ve manyetik kuvvetinin ülçümü konusunda Haziran 2000 tarihinde dev atılım gerçekleştirdi.

Uzaydaki Patates

Atamarımız dünyayı bir sini sanırlarken, Galileo GAlilei, dünyanın yucarlak olduğunu açıkladı. Bunun sadece bir tahmin olduğunu CHAMP satelitprojesi ile yapılan ölçümler ortaya koyuyor: Dünya yuvarlak değil! Farklı yoğunluğa sahip madde dünya içerisinde eşit oranda dağılmamış. Eşit oranda dağılmayan kütle dünyamızın şekillenmesine neden oluyor. Böylece dünya yüzeyde girinti ve çıkıntılar oluşmakta. Dünya modelde bir patates formunu alıyor. Rüzgarsız bir havada dahi deniz düz değil. 110 metrelik farka ulaşan tepeler ve çukurların olduğunu göstermekte.

Projenin Amacı

Dünyayı 460 km yükseklikte dünyayı dolaşan CHAMP, gerçekçi veriler aktarıyor. Dünya manyetik alanının ölçümüyle, dünyanin içdinamiği ve dünya-güneş bağlantısı üzerine önemli bilgilere ulaşılması bekleniyor. Bilim adamları okyanus dibi değişimler ve okyanısların girdapları hakkında detaylı ifadelere ulaşmayı umuyorlar. CHAMP hava tahmini için önemli bir gereksinim olan ısı ve nem oranlarını da ölçüyor. Okyanuslarla kutuplardaki buz alanları arasındaki etkileşimi, sadece 40 kilomere kalınlığındaki ERDKRUSTE ve atmosfer inceleniyor ve iklim değişikliğinin açıklamasını mümkün kılıyor. Araştırmacılar dünyanın manyetik alanının şuan aşırı oranda düşmekte olduğunu tespit ettiler.

Tandem-satelitleri "Tom & Jerry"

CHAMP pojesine ek olarak iki GRACE-sateliti rus uzay istasyonundan 17. mart 2002'de fırlatıldı. İç yapıları aynı olan satelitler birbirlerinden 220 km uzaklıkta dünyadan 500 yüksekte yörüngede dönmekteler. Her iki satelit aralarındaki uzaklığı bir milimetrenin binde biri oranında hassas ölçüyorlar.

Metod

GRECE dünya çekim alanını şimdiye kadar ulaşılamayan hassasiyette ölçecek. Dünya içinde ve yüzeyindeki kütleler eşit oranda dağılmamış durumda. Dünya içinde akıcı taşkütle hareket etmekte, su ve hava kütleleri sürekli hareket halindeler. Gezegenimizin eğit oranında dağılmamış kütlesi nedeni ile eşit orantılı olmayan yerçekimi oluşmakta. Ard arda uçan GRACE-satelitleri böylece zamansal olarak kaymakta ve bazen kuvvetli bazende zayıf çekilmekteler. Bu da satelitler arasındaki uzaklı değşimi ile gösterilmekte.







Bu haberin geldigi yer: Bozkurt NET
http://www.ulkuocagi.net

Bu haber icin adres:
http://www.ulkuocagi.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1031