Yörükler kültürlerini böyle yaşatıyor
Tarih: 13.05.2009 Saat: 21:42
Konu: Kültür Sanat


Kışı Ege ve Akdeniz sahillerinde geçiren Yörüklerin yaylalara göçü başladı.
Anadolu'da bin yıldır yaşayan, ancak yerleşik düzene geçenlerin yoğunlaşmasıyla sayıları azalan Yörükler, atalarından kendilerine miras kalan kültürlerini yaşatmaya devam ediyor.
Göçerlerin son temsilcileri olan ve yaz mevsimini Muğla'nın İkizce, Göktepe ve Fethiye'nin yaylalarında geçiren Yörüklerin zorlu yolculukları başladı.




At, eşek ve keçileriyle birlikte sahillerden yaylalara, yaylalardan sahillere göçerek geleneklerini sürdüren Yörükler, yılın 6 ayını yaylalarda, 6 ayını da sahillerde geçiriyorlar.

Uzaklığına göre 2 ila 5 gün arasında yaylaya ulaşacak olan Yörükler, yaklaşık 6 ay sonra, havaların soğumaya başlamasıyla birlikte sahil kesimlerine dönecekler.

Sonbahar'da Akdeniz ve Ege sahillerine inen ve Mayıs ayının ilk haftalarından itibaren yaylalara göç eden Yörükler, eskiden olduğu gibi at ve deve sırtında değil, traktörlerle göç ediyorlar.


-YöRüK ŞENLİĞİ-


Yörüklerin zorlu yolculuğu öncesinde, Muğla'nın İkizce yaylasında, ''Yörük Türkmen Şenliği'' düzenlendi. Şenliğe Muğla, Milas, Yatağan ve Fethiye'de yaşayan Yörükler ve aileleri katıldı.

Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Nurhan Keleş, AA muhabirine amaçlarının Yörük ve Türkmen geleneklerini yaşatmak olduğunu belirterek, ''Bu şenlikte unutulmaya yüz tutan Yörük Düğünü'nü canlandırıldı. Bu etkinliklerle örf ve adetlerimizi gelecek nesillere aktarmayı hedefliyoruz. Bu tür etkinliklerin yaşatılması lazım. Biz bu şenliğe maddi destek verilmesini ve 1 hafta süreyle yapılmasını istiyoruz. Bu kültürel değerlerin yaşatılması hayati önem taşıyor.'' dedi.

Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün ise insanların kültürel yaşamlarına, gelenek ve göreneklerine sahip çıkmasının önemli olduğuna işaret ederek, ''Muğla'nın çoğu Yörüktür. Bende bir Yörüğüm. Muğla'da Yörük kültürünün yaklaşık 400 yıllık bir geçmişi var. Bu kültürü mutlaka gelecek nesillere aktarmalıyız. Geçmişi unutmamalıyız. Bu bir kültürel zenginlik. Bu kültürel zenliğimizin kıymetini bilmeli ve korumalıyız'' diye konuştu.

Şenliğe Fethiye'nin Boğa Köyü'nden katılan Yörükleri temsilen konuşan köy muhtarı Bahri Boğa ise şunları söyledi:

''Yörük kültürünü yaşatmak için 12 yıldır Fethiye'de Yörük şenliği düzenliyoruz. Yeni yetişen gençler geçmişini bilmiyor. Her şenlikte, köyün en fakir gencini evlendirerek düğün yapıyoruz. Şenliğe Türkiye'nin farklı kentlerinden Yörükler geliyor. özellikle Toroslar ve Fethiye'deki yaylalara göç ediyoruz. Eskiden develerle yolculuk ediyorduk ve yaylaya 1 haftada ulaşıyorduk. Artık kamyonet ve traktörlerle 2-3 günde yaylaya ulaşıyoruz.''


-YöRüK DüĞüNü-


İkizce Yaylası'nda düzenlenen ''Yörük Türkmen Şenliği'' kapsamında unutulmaya yüz tutan geleneksel ''Yörük Düğünü'' de canlandırıldı. Yaklaşık 70 kadın ve erkek tarafından canlandırılan düğünde, ''Gelin alma, kına merasimi, çeyiz gönderme, gelin alayı karşılama, damat tıraşı'' bölümleri şenliği izleyen vatandaşların ve turistlerin beğenisini kazandı.

Yaylanın farklı noktalarına Yörük çadırları kuruldu ve çadırlarda Yörükler bağlama eşliğinde türküler söylediler. Gelin alma töreninde, geline ait çeyizlerin eşek ve develer yardımıyla taşınması dikkati çekti.

Yörük düğünü kapsamında gösteri yapan ''Yörük Obaları'' halk oyunları ekibi, izleyicilerin isteği doğrultusunda iki defa gösteri yaptı.







Bu haberin geldigi yer: Bozkurt NET
http://www.ulkuocagi.net

Bu haber icin adres:
http://www.ulkuocagi.net/modules.php?name=News&file=article&sid=2973